Блог о танго и культуре

Блог о танго и культуре

четвер, 29 листопада 2012 р.

Небесне танго і ангельська мілонга

За понад століття свого існування, музика танго створила свою потужну традицію звуку, яка стала сильним учасником сучасного музично-стильового світу. Її впливи та використання – найрізноманітніші.

Танго - музика світська, більш світської собі годі й уявити, хіба що такий американський джаз, якому вдалося повністю віддалитися і відділитися від своїх госпелівських коренів.

Але, незважаючи на це, існує дві авторські католицькі меси для традиційних інструментів та ритміки танго.
 
Аргентинський композитор Луїс Бакалов, що живе і працює в Італії створив свою Misa Tango наприкінці 1990-х, в 2000-му вона була записана із солістами Плачідо Домінго (тенор), Аною Марією Мартінез (меццо-сопрано) та Ектором Улісесом Пассареллою (бандонеон). 


Стандартний текст месси було суттєво скорочено, оскільки композитор хотів написати її для всіх вірних Авраамітичних релігій – християн, юдеїв та мусульман. Тому усі згадки про Христа залишились поза текстом (крім частини “Agnus Dei” («Агнець Божий»), а у канонічному „Credo” залишено тільки перший рядок: "Credo in unum Deum, Patrem omnipotentem, factorem cœli et terrae"(«Вірую в єдиного Господа, Творця неба і землі»).


Друга танго меса належить портеньо Франку Валієнте. Її написано в середині 2000-х, в 2008 її виконали як концерт в старому Костьолі Святого Патріка в Нью-Йорку і записали (солісти – Ден Холодек та Есекієль Бруса). 

Франк Валієнте з кардиналом Еганом, Нью-Йорк
Вона складається із канонічних частин: “Kyrie”, “Gloria”, “Aleluya”, “Sanctus”, “Pater Noster”, “Agnus Dei”, “Ave Maria”, “Credo”. На відміну від Бакалова, Валієнте не скорочував а продовжував – Pescador de Hombres” – не канонічна, популярна мелодія звучить перед останньою частиною. “Sanctus” написано в ритмі мілонги, а “Credo” – уругвайського кандомбе, що додає небесній музиці міцного земного звуку. 





У космополітичному Нью-Йорку меса Валієнте звучала ніби у підтримку латиноамериканської ідентичності, тоді як Бакалов із Європи ставить для себе масштабні екуменічні цілі. 



TangoCult  Юлія

Немає коментарів:

Дописати коментар