Блог о танго и культуре

Блог о танго и культуре

вівторок, 12 лютого 2013 р.

Танго у Ватикані або як Казіміро Айн увійшов в історію

Колись танго станцювали для Папи Римського і він танець одобрив. Так чи ні?!

Історія про це подібна на міф. Її часто згадують рідко вказуючи імена танцівників чи Папи, для якого танцювали – Пій Х, Бенедикт IV, Пій ХІ? Уява щоразу домальовувє нові деталі. Мені спочатку уявлялося як танцюють номер із есценаріо в Ватиканській бібліотеці! Але напевно все було трохи інакше. 



Існує кілька версій цієї історії.  

Перша з них стверджує, що її реальність неможливо перевірити і слід сприймати цю історію радше як легенду.  Посол Аргентини в Ватікані, дон Гарсія Мансілья взявся розвіяти туман звинувачень в аморальності, що зібрався навколо танго і для цього запросив аргентинського танцівника Казіміро Айна, що якраз перебував в Італії на гастролях, аби той станцював танго для Папи Пія ХІ. Партнеркою Айна стала молоденька бібліотекарка амбасади на прізвище Скотто. Вони танцювали танго Ave MariaХуана і Франціско Канаро під акомпанемент камерного органу(!). 

Казіміро Айн і Едіт Пеггі
У другому варіанті історії, танго танцювали для Папи Пія Х.

Стурбовані танго-бумом у Парижі та знаючи про сумнівне походження танцю, французькі кардинали стали придивлятися до заморської дивовижі. І в 1914 році Папа Пій Х вирішив особисто дослідити небезпеки, які воно в собі несло. Останньою краплею став лист кількох молодих італійських офіцерів, які скаржилися,  що Міністерство оборони заборонило їм брати участь в карнавалі через те що там танцюють танго! На прохання кардинала Меррі де Валя танго для Пія Х станцювала пара з молодої римської аристократії, брат і сестра.  То був настільки «полегшений варіант», що Папі танець видався страшенно нудним, він не знайшов там нічого аморального і порадив молоді почати танцювати форлану (народний танець, що був популяний у Венеції його молодості).


Третій варіант, мабуть, найбільш імовірний. Незважаючи на те, що Пій Х назвав танго "занудним танцем", бум на нього тривав разом із чутками про його аморальність. І через десять років, у 1924-му, Папа Пій ХІ вирішив скласти власну думку про все це. Він зобовязав посла Аргентини Данієля Гарсію Мансілью запросити пару танцівників для виступу. І той запросив Казіміро Айна і сеньйоріту Скотто, яка, вочевидь не була бібліотекаркою, а партнеркою Айна у турне. 1 лютого 1924-го року о 9-й ранку у Тронному залі Ватикану вони танцювали для Пія ХІ танго «Аве Марія», назва якого була не звертанням до Богородиці а іспанським вигуком здивування. Айн закінчив імпровізовану композицію фігурою, у якій обоє стояли перед Папою на колінах. Пій ХІ вийшов з зали не сказавши ні слова.

Папа Пій ХІ
 Так чи інакше, не існувало суворої заборони або гонінь танго з боку офіційної церкви. Але історії про танго у Тронному залі додають пікантності історії танцю. А про Казіміро Айна – посла танго у Ватикані – у наступному пості!


TangoCult Юлія

Немає коментарів:

Дописати коментар